Ett nytt Openaid.se

openaid-se-screenshot-tanzania-2

Välkommen till en ny generation av Openaid.se. Denna nya version av informationstjänsten innehåller en hel del nytt – både synligt på webbplatsen och ”under motorhuven”. Vi har fokuserat mer på användare som på något sätt arbetar med eller granskar bistånd och byggt ett kraftfullt verktyg som snabbt leder dig till den data du söker.

I webbplatsens sidhuvud styr du som besökare en mening som filtrerar resten av innehållet på sidan. I den meningen ställer du in: från vem, till var/vad, via vilken organisation, med vilket syfte och under vilket år – och du får därmed fram ett urval som du sedan kan gruppera och sortera längre ned. Du kan också lägga till jämförelsedata med en till likadan mening.

openaid-se-toppmeny

Nya Openaid.se visar antingen en graf som visar utvecklingen över tid eller en karta som ger en snabb geografisk överblick. Beroende på ditt val av mottagare/organisation så får du även information om mottagaren och/eller organisationen i högerkolumnen.

Du kan alltid välja att visa en fullständig lista av alla aktiviteter i ditt urval – allt från en till flera tusen – beroende på hur du ställt in filtret. Du kan också välja att ladda ned hela ditt urval i form av en csv-fil (kommaseparerad text).

exportknapp

Mer information, bland annat i form av ytterligare en graf, får du när du klickar dig på en aktivitet. Du kan också få den fullständiga bilden av en aktivitet genom att klicka dig vidare till faktabladet för aktiviteten, där du även hittar länkar till dokument i de fall de finns tillgängliga.

En del förändringar är inte fullt synliga för besökaren – som till exempel att Openaid.se numera endast använder så kallad IATI-data från IATI Datastore. Openaid.se är byggt på det sättet för att vem som helst som publicerar IATI-data ska kunna återanvända den mjukvara som utvecklats för Openaid.se. Vi kommer att göra all källkod tillgänglig inom kort – kontakta oss via openaid@sida.se om du är intresserad av detta eller vill veta mer om hur Openaid.se är byggt.

Var uppmärksam på vi presenterar öppen data och att vi kontinuerligt jobbar med att förbättra både kvantiteten och kvaliteten på datan. I vissa fall är inte datan fullständig och bör hanteras utifrån den vetskapen.

Vi vill veta vad du tycker

Under de kommande veckorna och månaderna kommer vi att vidareutveckla Openaid.se. Genom att göra denna tidiga version av tjänsten tillgänglig hoppas vi få ta del av tankar och förslag ifrån er som besöker så att Openaid.se kan bli ett användbart verktyg för många.

Tveka inte att höra av dig till oss: openaid@sida.se.

Med vänliga hälsningar,

Carl Elmstam, Karl Peterson och Pernilla Näsfors, medlemmar i  Openaid.se-gruppen på Sida

Taggar:, , , , ,

Skriv ett svarFält markerade med * är obligatoriska