Managing Exits from Armed Conflict - UNU-CPR (2018-19)
På denna webbplats visas öppna data om det svenska biståndet, som visar när, till vem och för vilket ändamål svenskt biståndsmedel betalas ut, samt vad det har gett för resultat. Denna sida innehåller information om en av de insatser som finansieras med svenskt bistånd.
Här visas alla aktiviteter kopplade till insatsen. Klicka på en enskild aktivitet för att se fördjupad information.
Totalt 1 500 000 SEK fördelat på 0 aktiviteter
Här presenteras en lista över alla utbetalda transaktioner för en specifik insats. Varje betalning kan spåras till en särskild aktivitet. Negativa belopp indikerar att det skett en återbetalning.
0 transaktioner
Inga transaktioner tillgängliga för denna insats
0 insatsdokument
Nedladdningslänk |
---|
Inga insatsdokument tillgängliga för denna insats
Resultat
Syftet med programmet Managing Exits from Armed Conflicts (MEAC) första fas (Phase I) var att arbeta fram ett ramverk (eng. "Agreed Conflict Exit Assessment Framework") som kan användas som ett analysverktyg för att bättre förstå individers beslut och möjlighet att lämna väpnad konflikt samt hur återintegreringsprogram bäst bör utformas för att bryta konfliktspiraler och motverka individers återrekrytering till väpnade grupper. Under programmets första fas såg UNU-CPR även behovet av att arbeta fram ett praktiskt verktyg som kan användas för att samla in stora mängder jämförbar data kring orsaker till varför individer väljer att lämna väpnade grupper/konflikt, återintegrering samt program som stödjer individer/samhällen i dessa processer. UNU-CPR utvecklade därför en mall för intervjuer (eng. "Draft Survey Template") med vuxna ex-kombattanter och/eller individer tidigare associerade med väpnade grupper, och i dagsläget arbetar UNU-CPR vidare med att utvecklade en liknande intervjumall för barn. Intervjumallen för vuxna ämnas användas under MEAC:s andra fas, och då specifikt anpassad efter de kontexter som mallen kommer att användas i. Under programmets första fas, togs ramverket och intervjumallen fram i nära samarbete med MEAC:s styrgrupp och rådgivningsgrupp (bestående av medlemsländer, FN, Världsbanken, NGO:er, forskare och civilsamhällesorganisationer) samt experter inom hälsa, ekonomi, psykologi, statsvetenskap, kriminologi etc. Ett andra delmål med Phase I var att starta upp en databas för att möjliggöra komparativ forskning om återintegreringsprocesser i olika kontexter. UNU-CPR tog däremot tidigt beslutet att fokusera på att arbeta fram riktlinjer för alternativt till dataintegrering och -insamling, och i stället vänta med utformande av en databas till MEAC:s andra fas. Detta beslut diskuterades och godkändes av MEAC:s givare och styrgrupp. Programmets andra fas (Phase II) ämnar att implementera och testa ramverket och intervjumallen i flera länder (än så länge är Mali och Nigeria av fokus för MEAC första två pilotstudier) under 2019-2021. Detta med det långsiktiga målet att integrera lärdomarna från studier genomförda genom MEAC-projektet i programmering för kunna skapa bättre program för återintegrering av ex-kombattanter eller individer/samhällen tidigare associerade med väpnade grupper/konflikt, samt att bättre förstå vilka faktorer som driver väpnad konflikt.
United Nations University - Centre for Policy Research (UNU-CPR) har under 2018/19 fått stöd för första fasen av sitt forskningsprogram Managing Exits from Armed Conflict, för att utveckla analysverktyg som kan användas för att bättre förstå individers beslut och möjlighet att lämna väpnad konflikt samt hur återintegreringsprogram bäst bör utformas för att bryta konfliktspiraler och motverka individers återrekrytering till väpnade grupper.
Svenskt bistånd i siffror och berättelser
Vill du läsa mer om vilka resultat svenskt bistånd leder till?