Göteborgs universitet (enheten för miljöekonomi – EME) har ansökt om en förlängning av Sidas stöd till det miljöekonomiska programmet (för PhD-utbildning) som skall genomföras under fyra år (2016 – 2019). Den totala budgeten för förlängningen är 11 376 000 SEK. Ändamålet är att fortsätta stödet till de nuvarande studenter som ännu inte har slutfört sin utbildning. Detta förlängningsavtal läggs som avslutande stödet till EME-programmet för att säkerställa att doktorander ska kunna slutföra sin utbildning.
Huvudmålet för miljöekonomiprogrammet är att bidra till förbättrad förvaltning av miljö och naturresurser i utvecklingsländer, genom att beslutsfattare använder sig av välgrundad miljöekonomisk forskning och analys i viktiga nationella och internationella planer och strategier. Sedan början av kapacitetsuppbyggnadsprogrammet i miljöekonomi, har EME och Sida en gemensam vision. Att stödja utvecklingen av akademisk kapacitet för låginkomstländer i syfte att (i) analysera de bakomliggande orsakerna till miljöförstöringen; (ii) utveckla metoder för att utvärdera välfärdseffekterna och människors sårbarhet och välbefinnande; och (iii) utforma kostnadseffektiva åtgärder för att ta itu med dessa problem.
Målsättningen nås genom implementering av doktorandutbildning och specialiseringskurser i miljöekonomi vid EME/Göteborgs universitet, gällande studenter och forskare från utvecklingsländer (Academic Capacity Building).
Under tilläggsavtalets period 2016-2019 planeras följande kapacitetsuppbyggnadsaktiviteter med respektive förväntande resultat:
1. Fullföljande av doktorandstudier: För tillfället är 13 doktorander inskrivna vid programmet (nio studenter vid EME/GU och fyra doktorander vid University of Cape Town). Av dessa förväntas en student slutföra sin doktorsavhandling under vårterminen 2016, fem studenter under vårterminen 2017 och sju studenter under vårterminen 2019. Det förväntas därför att flera avhandlingskapitel kommer att vara accepterade för publikation redan under avtalsperioden. (De antagna doktoranderna kommer från Kina (3), Kenya (3), Etiopien (3), Zimbabwe (1), Ghana (1), Costa Rica (1) och Indien (1).
2. Specialiseringskurser i miljöekonomi med bl.a. modellering av klimatpåverkan kommer att genomföras under vårterminen 2016 med 14 kursdeltagare. Bland dessa ingår nuvarande doktorander vid EME samt andra doktorander från EfD-centers och Sidas samarbetsländer: Kenya (3), Etiopien (3), Zimbabwe (2), Tanzania (1), DR Congo (1), Sydafrika (1), Ghana (1), Vietnam (1) och Thailand (1). Kurserna genomförs i samarbete med Beijerinstitutet och Chalmers tekniska högskola. I budgeten för 2016 ingår också anslag till Beijerinstitutet för att möjliggöra för ytterligare elva doktorander från låginkomstländer att delta i en sommarkurs i miljö-och klimatekonomi i Zurich, tillsammans med andra studenter från EfD-center.
Den nuvarande överenskommelsen för 2010-2014, förlängd till 2015, mellan Sida och Göteborgs universitet inkluderar två komponenter:
- Ett akademiskt kapacitetsutvecklingsprogram på miljöekonomiområdet med en PhD-utbildning i Göteborg (finansierat av FORSK).
- Stöd till institutionell utveckling och policypåverkan i utvecklingsländer genom sex miljöekonomiska center (EfD) i: Kina, Costa Rica, Etiopien, Kenya, Sydafrika och Tanzania, som stödjs av GlobPro/nuvarande GECO.
FORSK beslutade (beslut 2014-004244) att förlänga kapacitetsutvecklingsdelen av programmet (PhD-programmet) t.o.m. 31 december 2015 för att ge samarbetsparten tid att förbereda en ny ansökan.
I den nya ansökan ville FORSK se en annan utforming av programmet och ett närmare samarbete mellan Göteborgs universitet, Beijerinstitutet och Stockholm Resilience Center. FORSK beviljade ett planeringsbidrag för detta.
En ansökan om ett stöd har inkommit från parterna, men denna behöver diskuteras vidare och beredningen har därför försenats. I det nya ansökan föreslogs ett fortsatt stöd till de doktorander som ingick i tidigare programmet. Då dessa doktorander riskerar att ställas utan finansiering föreslås därför att ett förlängningsavtal ska skrivas för att ge stöd till de nuvarande studenterna så att de kan slutföra sin utbildning. Detta blir då ett avslutande kapacitetsstärkande stöd i detta format.