Rädda Barnen, CSO-strategin 2022-2025
På denna webbplats visas öppna data om det svenska biståndet, som visar när, till vem och för vilket ändamål svenskt biståndsmedel betalas ut, samt vad det har gett för resultat. Denna sida innehåller information om en av de insatser som finansieras med svenskt bistånd.
Här visas alla aktiviteter kopplade till insatsen. Klicka på en enskild aktivitet för att se fördjupad information.
Totalt 567 084 132 SEK fördelat på 0 aktiviteter
Här presenteras en lista över alla utbetalda transaktioner för en specifik insats. Varje betalning kan spåras till en särskild aktivitet. Negativa belopp indikerar att det skett en återbetalning.
0 transaktioner
Inga transaktioner tillgängliga för denna insats
0 insatsdokument
Nedladdningslänk |
---|
Inga insatsdokument tillgängliga för denna insats
Resultat
I Gambia är kvinnlig könsstympning förbjudet, men i mars 2024 kom ett förslag om att det skulle bli tillåtet igen. Efter månader av intensiva påverkanskampanjer röstades förslaget ner i parlamentet. Child Protection Alliance (CPA) hade här kapacitet att försvara flickors rättigheter tillsammans med sina 48 medlemsorganisationer. Rädda Barnen har gett stöd till CPA att stärka kapaciteten för civilsamhället kring barns rättigheter. Rädda Barnens senaste årsrapport innehöll resultat från 2023, vilket var verksamhetens andra år av ett femårigt program. Betydligt fler resultat kunde rapporteras jämfört med första året. Exempel på resultat är från årsrapporten för 2023: > Kapacitetsutveckling har bidragit till att bland annat stärka barns och barnrättsaktivisters röst och handlingskraft. I exempelvis Kosovo har barn utvecklat sina förmågor att leda, kommunicera och lösa konflikter. > Rädda Barnens arbete med policydialog på nationell, regional och internationell nivå stärker barns rättigheter. I flera länder har påverkansarbete resulterat i att nationella mekanismer stärkts, exempelvis inom lagstiftning där barn i ökad grad sätt i fokus. Vidare har närmare 60 procent av Rädda Barnens partner varit involverade i minst en rapportering av barns rättigheter till mänskliga rättighetsmekanismer. Ovan har skett i bland annat Nepal, Kambodja, Mali, Myanmar, Palestina, Paraguay och Rwanda. Exempel på resultat är i Peru och Zambia där barnäktenskaps har förbjudits. I Kosovo har en nationell mekanism etablerats för fall när barn utsätts för våld, vilken förebygger och förhindrar våld samtidigt som förövare kan hållas ansvariga för sina brott. > CSO:er har fått stärkt organisatorisk kapacitet, röst och inflytande. I till exempel Tanzania etablerade Zanzibar Child Rights Forum (ZCRF) ett partnerskap med Nationella Rådet för människor med funktionsvariationer (National Council for People with Disability). Det har resulterat i att regeringen har infört teckenspråk i skolan. > I Etiopien har Rädda Barnens partner bidragit i framtagandet av rekommendationer för ett starkare demokratiskt handlingsutrymme, och uppföljning och implementeringen av rekommendationer för barns rättigheter. . > I Malawi har barns rättigheter integrerats i klimat- och miljöarbete, vilket har lett till att barnrättsperspektiv har integrerats i nationella beslut om klimatanpassning och riskreducering.
Det övergripande målet har fyra delmål, i ansökan kallade "outcomes" eller "programme outcomes". Alla fyra är centrala komponenter inom CRP (Child Rights Programming) och kopplar tydligt till CSO-strategin: Delmål 1) Civilsamhällets kapacitet: "Civil Society Organisations are well functioning and have increased their independence, sustainability and competency as child rights actors in a changing context". CSO:ers verksamhet ska ha bättre kvalitet och effektivitet och som barnrättsaktörer ska de ha mer röst och inflytande i deras egen rätt. Delmål 2) Barns handlingskraft:"Children express their views and organise themselves around issues of their concern". Barn ska ha bättre förståelse för sina rättigheter och förmåga att påverka. Barn har utrymme att utkräva ansvar och påverka beslutsfattande. Delmål 3) Barns rättigheter: "CSOs advocate and hold states to account for the fulfilment of childrens rights and equitable access to quality services". CSO:er ska ha stärkt kapacitet att övervaka och rapportera, och utkräver barns rättigheter av skyldighetsbärare. CSO:er är bättre på att påverka styrdokument, budgetar och välfärd för barns rättigheter på alla nivåer. De bygger också förmåga hos skyldighetsbärare och ger dem verktyg för att förbättra samhällsservice till barn. Delmål 4) "Civic space": "CSOs have opportunities for civil society influence, and Save the Children act to uphold and expand civic space". Save the Children och partnerorganisationerna har stärkt sin kapacitet att bedöma förändringar i "civic space" och anpassa sig till dessa, samt agerar mot förtryckande CSO-lagar och -regler. CSO:er har bättre tillgång till policydialoger där de kan påverka beslutsfattande. De kan också bättre hantera säkerhetsrisker och hot från stater och icke-statliga aktörer. Genom att Rädda Barnen frångår fördefinierade tematiska resultat kan programmen bestå av en bredd av tematiska områden inom stärkt civilsamhälle och barns rättigheter. Till varje delmål finns tre eller fyra förväntade resultat, i ansökan kallade "global results". Som beskrivits i avsnittet "Perspektiv och utvecklingseffektivitet" har insatsen en övergripande ambition för vart och ett av de fem perspektiven. Varje delmål har "cross-cutting results" för respektive perspektiv. Dessa ska preciseras i land- och regionprogammens resultatramverk, inklusive indikatorer.
Svenskt bistånd i siffror och berättelser
Vill du läsa mer om vilka resultat svenskt bistånd leder till?