EHU Multi Donor Trust Fund 2022-2024
På denna webbplats visas öppna data om det svenska biståndet, som visar när, till vem och för vilket ändamål svenskt biståndsmedel betalas ut, samt vad det har gett för resultat. Denna sida innehåller information om en av de insatser som finansieras med svenskt bistånd.
Här visas alla aktiviteter kopplade till insatsen. Klicka på en enskild aktivitet för att se fördjupad information.
Totalt 21 000 000 SEK fördelat på 0 aktiviteter
Här presenteras en lista över alla utbetalda transaktioner för en specifik insats. Varje betalning kan spåras till en särskild aktivitet. Negativa belopp indikerar att det skett en återbetalning.
0 transaktioner
Inga transaktioner tillgängliga för denna insats
0 insatsdokument
Nedladdningslänk |
---|
Inga insatsdokument tillgängliga för denna insats
Resultat
Under 2023-2024 redovisas följande mål för insatsen: Under året har EHU fortsatt arbeta med sin handlingsplan som är kopplad till universitets strategiska plan och följande resultat kopplat till den har nåtts: - Antalet icke- belarusiska studenter som antagits till EHU har ökat de tre senaste åren och uppgår totalt till 244 (inklusive utbildningsgrenarna IT och ekonomi som är självständiga är antalet 348 st) för det akademiska året 2024/2025. Jämför med akademiska året 2022/2023 då antalet var 198 (223 med IT-utbildning som fristående gren). - Utbildningskvaliteten hos EHU bedöms ha ökat, detta bekräftas inte minst av resultatet av den oberoende utvärdering av universitetet som ledde till att EHU fått ackreditering att bedriva högre studier i Litauen för 7 år framåt. Fem utbildningsprogram har ackrediterats under 2023 och 2024 med goda resultat (program inom; kommunikation, historia, ekonomi, design, kulturarv). Däremot har antalet antagna studenter som antagits till EHUs huvudprogram minskat för antagningsåret 2024/2025 jämfört med de två tidigare åren, vilket skulle kunna ha att göra med de ökade hot som belarusiska myndigheter framfört vad gäller att stämpla universitetet som extremistiskt. Färre studenter antas våga söka till EHU på grund av detta. - Två program genomförs i partnerskap med europeiska universitet. --- Masterprogram i "Integrated urban studies" med universitetet i Wroclaw och universitet i Brno. --- Kandidatprogram i "World politics and Economics" med Vytautas Magnus universitet Vad gäller kurser/klasser som genomförs på engelska har dessa ökat de senaste åren jmfr. 169 klasser 2023/2024 och 216 klasser 2024/2025. Under året har universitets arbete med forskningsstöd förbättrats. Ett nytt system för distrubition av forskningsmedel har etablerats och den externa finansieringen till forskningsverksamhet har ökat. Litauiska myndigheters stöd till EHUs forskningsverksamhet utgör den största ökningen av forskningsbidrag. EHU fortsätter att arbeta med nödvändiga reformer i linje med ambitionen om effektiv styrning och finansiell stabilitet. Sedan 2021 har beroendet av stöd från det internationella samfundet minskat stadigt (21/22: 70 %, 22/23: 60 % och 23/24: 55 % av budgeten.) Universitetet har också implementerat en reviderad ledningsstruktur med det strategiska målet att effektivisera verksamheten och effektivt beslutsfattande.
Det övergripande målet med insatsen är att ge möjlighet för belarusiska medborgare att få universitetsutbildning i en fri akademisk kontext och samtidigt stödja European Humanities Universitiy's (EHU) strategiska utveckling för att kunna bli en stark och relevant aktör, både när det gäller högre utbildning för belarusiska medborgare och för att bidra till att stärka det civila engagemanget för ett demokratiskt Belarus. Målet med EHU Multi Donor Trust Fund är att finansiera universitetets verksamhetskostnader och utvecklingskostnader i linje med de prioriteringar som har gjorts i universitetets handlingsplan 2021-2026: - Locka fler studenter till EHU för att öka universitetets finansiella förutsättningar och bli en mer finansiellt bärkraftig och oberoende institution. - Stärka universitets forskningsverksamhet och ge möjligheter till institutionerna att få stöd när det gäller att initiera samarbeten, förbereda ansökningar till forskningsstöd och hantera forskningsprojekt genom interna mekanismer på universitetet. - Reformera universitetets ledningsstruktur och administrativa modell för att minska beroendet av internationella givare och utveckla en egen affärsmodell.
Svenskt bistånd i siffror och berättelser
Vill du läsa mer om vilka resultat svenskt bistånd leder till?